donderdag 26 maart 2020

Tijd van schoonmaken en opruimen


Vanouds werd de tijd voor Pasen (de 40 dagen) gebruikt voor de schoonmaak, om overal goed de bezem door te halen. Opruimen! Met Pasen wilde men er op zijn paasbest uit zien. Wie nu thuis moet blijven, kan  ouderwets aan de slag. Buiten schijnt de zon en nodigt: ‘Kom, ga erop uit! Een flinke wandeling zal goed doen’. Dat is niet te weerstaan. Dan kan meteen het zwerfafval opgeruimd en de bermen schoongemaakt worden. 

Man en ik kozen een rondje buiten de bebouwing van Elst van zo’n 7 km, namen ieder een grote zak mee om alles in te verzamelen. Die raakten overvol met o.a. blikjes, plastic flesjes en papieren zakdoekjes. 

We vonden veel lege sigarettendoosjes en vele, vele peuken. Milieu belastende filters. Die worden blijkbaar massaal gedumpt. We raapten verrast ons eerste mondkapje. Het voelde als het tegenovergestelde van het rapen van het eerste kievitsei, of het zien van de eerste zwaluw. Er zullen er vanuit China nog legioenen onze kant op vliegen. Komen die straks ook in de bermen terecht? Zijn er mondkapjes die hergebruikt kunnen worden? Hoe vervuilend zijn de handschoenen en andere beschermende en desinfecterende middelen? Gaan we nog steeds voor het goedkoopst en het gemakkelijkste?

In deze tijden van crisis vanwege het bedreigende Corona virus, worden verregaande maatregelen genomen die we niet voor mogelijk hielden. We doen dat om mensenlevens te beschermen. Het bijkomend effect in korte tijd is een zichtbare verbetering van de luchtkwaliteit. De aarde ademt op. Als we ons milieu niet beschermen, gaat dat in de toekomst ook veel levens kosten. Dus: doorpakken nu. Inzetten op hergebruik. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes. En voor peuken: een ieder die nog een pakje sigaretten wil kopen, dient een oud pakje met alle peuken in te leveren.

We vonden ook veel papieren zakdoekjes. Die handige wegwerp dingetjes. Zijn die nou echt zo goed en hygiënisch? Worden afvalbakken geen broeinesten van virussen? Bovendien staat er bijna nooit één direct in de buurt, als je je neus moet snuiten. Zeker niet als je buiten bent en een wandeling maakt. Dus dan toch maar gedumpt. 
Het is om te huilen.

Ineke van Middendorp-Sonneveld
predikant buiten dienst
Elst, 26 maart 2020