donderdag 31 december 2020

Geluksvogels

 

What do you want to do ?
New mail
Zaterdag 26 december jl. luisterde ik naar de Taalstaat, naar een interview van Frits Spits met Huub Oosterhuis, over zijn nieuwe dichtbundel: ‘Handgeschreven’. Met de hand geschreven. Dat is zijn stijl. Hij kan niet anders. Op de vraag: ‘Zijn er letters waar u dol op bent, die u graag ziet of een extra krul geeft?’ antwoordde Oosterhuis: ‘De T. die heeft de vorm van iets als een kruis, die laat ik er meestal uit springen’. Ik vond het een hele mooie vraag en bedacht, dat de letter V voor mij bijzonder was. Die geef ik vleugels. Het is de letter van de vogels, en van vrede.

Dinsdag was met de werkers van de Santackergaard afgesproken om ’s morgens wat kluswerkzaamheden te doen. De buienradar had aangegeven dat het tot 12.00 uur droog zou zijn. Maar om 10.00 uur begon het druilerig te regenen. Dus zochten we met elkaar beschutting onder de rieten kap. Een jarige zette zijn handgebakken appelcake op tafel en sneed er met zijn zakmes grote brokken vanaf. We zongen: ‘Lang zal die leven, in de gloria!  We deelden onze verhalen. Ik vertelde van het handgeschreven boek van Oosterhuis, en van de mooie letters. Er werden meer letters genoemd.

De hebreeuwse beth, en de O, de C en de E.
Toen kwam er een roodborstje. Op gepaste afstand hield het zich onder ons op. Het wilde meedelen van de cake. Er werd een kruimelige brok neergelegd. We maakten een foto.

We omringden hem (op de foto) met de hebreeuwse letter beth (het woord betekent huis): een dakje boven zijn kopje, een steun in de rug en grond onder zijn voeten.

Het maakte het samenzijn tot een waar geboortefeest: buiten, onder het afdak, op balen stro, de brokstukken brood en letters gedeeld, en belichaamd door een roodborstje dat zich zomaar aandient. Wij, geluksvogels bij elkaar….

We zagen dat het goed was. En dat het droog was geworden. En dat het werk wachtte.    

 

Ineke van Middendorp-Sonneveld
predikant buiten dienst

Elst, 31/12/2020