vrijdag 3 april 2009

Olie en zalf

Zondag is het Palmpasen. Een eigenaardig, vrolijk dubbelzinnig feest. In de kerk lezen we het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Mensen staan aan de kant van de weg en zwaaien enthousiast met palmtakken. Ze halen hem binnen als hun bevrijder. Hij is de Messias, de door God gezalfde koning. Het lijkt een volksopstand. Maar het is een vreemd spektakel, met een zachtmoedige man op een ezel, zonder enig machtsvertoon, die daar de stad inrijdt. Hij is eenvoudig die hij is. Als je niet goed oplet, is hij voorbij voordat je er erg in hebt.
Na Palmpasen volgt een stille week van vasten en bezinning. We volgen in de kerk het spoor van de laatste gebeurtenissen rond Jezus. In de R.K. Kerk wordt in de kathedraal van elk bisdom op woensdagavond de nieuwe olie gewijd. Het ruikt heerlijk in de kerk. De parochianen nemen die nieuwe olie mee naar hun eigen kerk. Het is een prachtig symbool: zalf, en olie. Het is het teken van heilige Geest, troostend en verzachtend voor de schurende pijn. Het maakt sterk, beschermt tegen het kwaad en is een teken van vrede.
Op donderdag zitten we aan tafel met het laatste avondmaal. We worden gereinigd, handen gewassen en afgedroogd. We breken en delen brood. De beker wijn gaat rond. We gedenken hem die ons is voorgegaan. We horen van een vrouw die bij de maaltijd hoofd en voeten van Jezus zalft, want hij is de Messias, de Christus. Ze krijgt veel commentaar. Wat denkt zij wel, dat ze dit meent te moeten doen? Die avond, na de maaltijd, wordt Jezus door verraad uit eigen kring opgepakt. Al zijn eigen leerlingen smeren hem.
Op vrijdag is er een doortrapt proces met valse getuigenverklaringen. Snelrecht. Er is haast bij. Jezus wordt gemarteld en gekruisigd. Er is geen verzet. Ook hij laat het gebeuren. Het is afgelopen met opstandeling Koning Messias Ezel.
Met zalf in de pot en olie in de kruik blijven we ontredderd achter. We wachten op het licht, op een nieuwe dag.

Palmpasen is met kinderen en palmpasenstokken, om 10.00 uur in Westwoud
Witte Donderdag is er om 19.30 uur dienst in Hoogkarspel
Goede Vrijdag is er om 19.30 uur dienst in Westwoud.