maandag 27 april 2009

Kuddedieren en schapenwolken

Er ligt een kaart voor mij in de bus. Er staat een kudde schapen op. Met grote nieuwsgierige ogen staren ze naar een nieuw, dartel lammetje. Het is anders. Ze vragen: Hoort het wel bij ons? Op de kaart staat geschreven: “Deze afbeelding trof mij. Ik zag in dat lammetje mezelf. Zo heb ik me vaak gevoeld… “
Buitengesloten zijn, omdat je anders bent. Je kunt ook jezelf buitensluiten omdat je niet meer bij de groep wilt horen. Je bent bang. Je durft je mond niet open te doen. Je vindt je draai niet. Je begrijpt het niet. Wat moet je, met jezelf, met de ander….

Het is heerlijk als je bij een groep hoort en je je helemaal opgenomen weet. Vooral als de groep succes heeft. Fantastisch is het, nu, in Alkmaar, met AZ. Dat moet groots gevierd. Je wilt er bij zijn. Daar kun je uit je dak gaan! En als er niet gewonnen wordt, dan blijf je trouw. Je deelt in het geheel. Bij nederlagen zoek je de steun van de groep. Je maakt elkaar weer sterk.

De kerk(gemeenschap) wordt vaak getekend met het beeld van een kudde. Als vormen we een eenheid. Maar wie en wat verbindt ons? Waar gaan we voor? Er zijn tegenwoordig heel veel eenlingen die verloren lopen. Er is in de kerk maar weinig kudde. Het doel is gemist, of er was een ander doel. Geschopt, gediskwalificeerd, weggestuurd, of verraden….

In Hoogkarspel staat op de muur van de kerk de bijbeltekst: “het zal worden één kudde, één herder”. Het staat in de hal, bij de in- en uitgang. Het geldt voor binnen en buiten, het geloof in de ene kudde. De ene herder buigt zich over alles wat zich wil laten vinden: de gelovigen in de kerk, de verkopers van de daklozen krant in het winkelcentrum, de mensen die naar drank en drugs grijpen om zo met anderen mee te doen en erbij te horen, ieder die zichzelf is kwijt geraakt en verloren loopt.

De ene herder komt handen en tijd te kort. Gelukkig is de ene met velen. Ook buiten de kerk. Ik stuurde een kaart terug van een eenvoudige, arme herder met zijn arm over de schouder van het schaapje, boven op een berg hooi. Samen kijken ze naar alle vluchtige, voorbij drijvende schapenwolken.