vrijdag 10 april 2009

Paaseieren

Pasen
feest van licht en leven
van groeien en opnieuw geboren worden
eieren breken open
bomen lopen uit en vangen vogels
zo wonderlijk - Pasen!


Paasmorgen staat, voorin de kerk op de tafel, een grote mand met “gewone” rauwe kippeneieren. Het staat symbool voor de lente en het leven. Eieren dragen de belofte van nieuwe toekomst, van lieve, geel donzige kuikentjes. Het leven is een wonder! Elk seizoen opnieuw. Die mand met eieren staat voor de verzamelde gemeenschap van mensen en voor het leven dat Pasen viert.

Wie goed kijkt ziet hoe bijzonder de eieren stuk voor stuk zijn. Ieder ei is apart, is anders: groot (dubbeldooiers) en klein, vuil, misvormd of gekneusd. Er is bijna geen normaal ei te ontdekken. Maar wat is normaal? Voor de handel zijn ze niet geschikt. Ze hebben niet de goede maat. Als je in onze maatschappij niet aan de gestelde normen voldoet, dan val je af, als afval. Een afvallige.

Pasen is het feest van leven. Nieuw leven zoeken. Het wil zeggen: zie het leven met nieuwe ogen. Zie het van een andere kant. Van de onderkant. Om te beginnen bij wie gebroken en gekneusd werd. Ontdek hoe waardevol, kostbaar en voedzaam het leven is. Let niet te veel op de buitenkant, maar let vooral op de binnenkant, op het hart. Met Pasen vieren we dat wat verstopt was, wat verloren ging, wat afval werd genoemd en gemaakt - in de kerk en buiten de kerk - gezien en gevonden zal worden. Het wordt samengebracht in één geheel. Bij God.

Ineens zien we, in de mand, bij al die eieren, in een hoekje, wat gebroken lege eierschalen liggen. Lege schalen. Was hier sprake van nieuwe geboorte? Of diende het als wonderlijk voedsel? We weten het niet.

Met Pasen vieren we dat het leven sterker is dan de dood. In het donker van de nacht zien we het volle licht van de maan. Vroeg in de morgen ontwaakt de nieuwe dag met veelstemmige vogelgeluiden. In de pastorietuin loopt een koppeltje jonge hennen. We kijken uit naar hun eerste eitje. Ik ben gek op eitjes. Heerlijk: zacht gekookt! Het hoort bij Pasen: eieren eten. We gaan ons te buiten aan eitjes met wonderlijke kleuren van chocola, puur, melk en wit, van suiker en gevuld.

In de kerk is er een Paasbrunch, met symbolische gerechten. Eiersalade op matzes, op ongezuurde broden. Met Pasen willen we ons voeden met verhalen, en met toekomst. En wie wil, mag een kwetsbaar ei mee naar huis nemen….

Ds. Ineke van Middendorp-Sonneveld

Om 10.00 uur is er dienst in Hoogkarspel met kinderen en met de cantorij, met een Paasbrunch.