vrijdag 13 maart 2009

Tjilpen

De boekenweek is begonnen met veel getjilp. De media strooiden voor het boekenbal wat broodkruimeltjes en meteen was er een hele zwerm mussen. Het kwetterde dat het een lieve lust was! In de kerk kunnen we op onze gelovige manier meedoen met Psalm 84: Zelfs vindt de mus een huis, o Heer. Maar ja, dan moet dat huis wel gevonden kunnen worden. Zullen ook wij met wat broodkruimels de mussen proberen te lokken? Extra aandacht, nieuwe vormen en een bijzondere presentatie?

Begin maart gaf Sipke de Vries, de koster van de Protestantse kerk van Westwoud, na de kerkdienst een mooie fotopresentatie over de restauratie van de kerktoren. Het is een grote klus geweest, die de hele winter duurde. Maar nu ziet het er prachtig uit! De galmgaten bovenin bij de klok zijn nu met gaas dichtgemaakt, zodat er geen vogels naar binnen kunnen komen. Het blijft nu gelukkig netjes schoon, boven. Iemand vroeg: Maar – die vogels, die rekenen toch op dit huis, op deze plek? Waar moeten ze nu naar toe? Moeten we niet een andere voorziening voor hen maken? Er werd niet op ingegaan. Die vogels zoeken het zelf wel uit, dacht men. Maar - lukt dat? Is er een nieuwe plek?

Vroeger, in mijn ouderlijk huis, zaten allemaal kwetterende mussen onder de dakpannen. Dat huis staat er niet meer. Vorig jaar is daar een groot betonnen blok met appartementen verrezen om Poolse arbeiders te huisvesten. Waar zijn de mussen gebleven? Zij kregen veel minder plek. Zij kunnen niet meer terecht in de blokken beton of onder de moderne dakpannen. Ook het groen wordt minder. We zien niet meer de zwermen die we vroeger zagen. We horen niet meer het vele gekwetter. Er zijn er nog een paar.

Vanmorgen sprak iemand met mij over de grote zorgen, omdat hun huis maar niet verkocht werd. Geen mens die hun plek lijkt te zoeken. Er zijn veel huizen te koop, lege woningen. Ze wachten. Ook de kerk leeft met het schrikbeeld van leeg te worden, en wellicht te koop. Ze ziet vaak de vele lege stoelen. Ze wachten. Ze vragen. Waar zijn de gelovigen? Zoeken ze nog wel een plek, een huis?
Zondag ben ik vrij. Ik wil met een andere zwerm mee vliegen. Ik hoef niet meer in het NH Dagblad te kijken, want de kerkdienstenrubriek is verdwenen. Ik stap met het boekenweekgeschenk in de trein naar Amsterdam, naar de Dominicuskerk. Tjielp, tjielp…