donderdag 5 maart 2009

Zondag 8 maart 2009 is het Vrouwendag.

Op het rooster van de kerk staat de evangelie-lezing uit Marcus 9. Op een berg hebben Jezus en zijn drie leerlingen Petrus, Jacobus en Johannes een onbeschrijfelijke, wonderlijke, mystieke ervaring. Daarbij verschijnen hen de grote profeten Mozes en Elia. Het is een hoogtepunt.

Omdat het vrouwendag is, wil ik het verhaal uitleggen in het spoor van de feministische theologe Maria de Groot, die de hoogte van de berg laat spiegelen in de diepte, in het verhaal bij het graf van Jezus, met de vrouwen bij het graf: Maria van Magdala (als Petrus), Johanna (als Johannes) en Maria de moeder van Jacobus (als Jacobus). Hoogten en diepten horen bij elkaar. Maar niet op een manier van heren en knechten, van machthebbers en onderdanen, van mannen die heersen, en vrouwen die dienen. Dat hele systeem is door Jezus onderuit gehaald. We zijn als mensen bedoeld om er als naasten van elkaar te zijn. Als maatjes. Als man en vrouw weerspiegelen we het beeld van God. Hoogte en diepte hangen samen als de zaadkorrel, gevallen in het donker van de aarde, en de rijpe korrels, gedragen in de hoge halmen bij de oogst. Het één kan niet zonder het ander.

In de kerkelijke traditie - en in de patriarchale samenleving - is de onderlinge samenhang en de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen helaas weggeschreven en onderbelicht gebleven. Door de eeuwen heen werden vrouwen niet gezien, werden hun levens en ervaringen niet beschreven, en werd haar een ondergeschikte, dienende rol voorgeschreven en opgelegd. Een dienende rol is mooi. Maar het zal niet ondergeschikt zijn! Vandaar, zondag a.s., aandacht voor de Vrouwendag.

En we vieren het heilig avondmaal in een grote kring rond de avondmaalstafel. Ik zal zelf het brood weer bakken. Het helpt mij om het avondmaal meer van binnenuit te beleven. Het brood bakken vraagt geduld en waakzaamheid. Het deeg moet goed worden gekneed. Daarna moet het rusten en de tijd krijgen om te rijzen. Zo ook is de weg van het Koninkrijk van vrede: geduld en waakzaamheid zijn geboden. Maar we worden, door te breken en te delen in het lichaam van Christus, gevoed met licht en vrede, met vergeving en verzoening.

We zijn met elkaar verbonden: God en mens, vrouwen en mannen, gelovigen en anders gelovigen, armen en rijken. We staan met elkaar op een berg, in het schitterende licht van God.


Dienst in Hoogkarspel: Protestantse Kerk, Raadhuisplein 24a aanvang 10.00 uur